What if I fly?

Ik ben een kampioen in mezelf helemaal de blubber piekeren. Random angstaanvallen krijgen op een dag. Dingen tot in de details willen plannen en dan toch niet durven.
In een spreekwoordelijk hoekje met de knietjes hoog opgetrokken toekijken hoe het leven aan me voorbij trekt.
Ooit boekte ik een paar dagen Parijs, in mijn eentje. Ik had een heel Word-document vol met plannen, had al een hostel gereserveerd (na eindeloos vergelijken uiteraard). Alles was overdacht, ik hoefde alleen nog maar te gaan. Maar ik ging niet.
Mijn hoofd werkt als een soort scanmachine. De hele dag ben ik op mijn hoede voor potentieel gevaar. Ik kan verlaten worden, ik kan de boot missen, ik kan heel moe worden, ik kan paniekaanvallen krijgen (ja, ik heb zelfs angst voor de angst), ik heb eigenlijk te weinig geld, ik kan niet zolang in de trein zitten. Enzovoort. Het houdt nooit op.
Maar ik weet en besef dat ik mezelf zo ontzettend veel leuke dingen onthoud door zo te leven. Daarnaast besef ik des te meer dat het vaak niet zoveel uitmaakt waar ik ben of wat ik doe. Er zijn overal mogelijke triggers, of ik nou een gehele dag thuis ben of on the road. Er is altijd en overal de kans dat er iets misgaat. Maar er is dus ook altijd en overal de kans dat het meevalt, of goed gaat, of dat het misgaat maar dat ik mezelf daarna weer herpak. Een ding is zeker: die schijnveiligheid die ik probeer te creëren, die bestaat niet. Die hoef ik dus ook niet meer na te jagen.
Ik vind het moeilijk. Ik doe alsnog uren over het boeken van hele simpele tickets, vraag eerst duizend keer om bevestiging, denk nog 86 keer dat ik verlaten ga worden en ik zou nog steeds het liefst een exact draaiboek hebben van uur tot uur.
Maar ik klik uiteindelijk op de boekingsknop en dat tovert een hele brede grijns op mijn gezicht en de wens om te huppelen. En daar gaat het om. Soms dan moet ik het mezelf gunnen om te durven. Nu nog moed verzamelen om daadwerkelijk te gaan.