27 september 2017

Vandaag wil ik ingaan met meer basisvertrouwen. Vertrouwen in mijzelf. Dat ik doe wat ik kan. Dat ik lief genoeg ben, zorgzaam genoeg. En ook al ben ik dat niet: het is niet erg. Ik ben geen perfect wezen en hoef dat niet te zijn. Het is bovenmenselijk en dus niet haalbaar. Ik wil vertrouwen in mijn lichaam. Ook al voelt het als een slagveld. Ik wil geloven dat het zich zal herstellen, dat het zal helen. En zelfs als het dat niet snel doet, zal het op termijn zo zijn. Ook als ik ermee naar de huisarts moet, kan er nog reden zijn tot vertrouwen. Op het kundig oog van de arts, op de juiste medicijnen, de juiste diagnose.
Ik wil vertrouwen in mensen. Dat ze eerlijk tegen me zijn en zeggen wat ze echt vinden. Als ze van me houden is dat echt waar. Als ze iets tegen me zeggen mag ik dat geloven.
Ik wil vertrouwen, omdat ik nu merk dat ik dingen in stand houd. Mijn achterdocht en alertheid voeden de stress, die mijn hoofd en lijf weer aanzetten tot nog meer achterdocht en alertheid. En borderline-aanvallen en lichamelijke pijn.
Vertrouwen is doodeng, want er zijn geen garanties. Er is nooit de garantie dat je vertrouwen terecht is. Je kan niks ooit volledig uitsluiten. Maar ik besef steeds meer dat het in de meeste gevallen wel terecht was geweest. En dat ik mezelf zoveel leed had bespaard door het hebben van een iets optimistischere blik.
Vandaag ga ik er bewust voor proberen te kiezen. Dit zal ik moeten sturen, aangezien mijn hoofd altijd het liefst het pad der wantrouwen neemt. Maar het is vreselijk daar. Ik voel me er als een gejaagd dier. De keren dat ik vertrouwde, voelde het leven soms hemels. Zo licht, zo makkelijk. Ik hoop dat vaker te voelen. Het gaat niet makkelijk worden en zeker niet vandaag. Maar ik ga het wel proberen. Eens zien wat er gebeurt.