21 juni 2017

De druk in mijn lijf bouwt zich zodanig hoog op tot het pijn doet. M’n sensoren staan aan, ik tast om me heen naar de mensen die dichtbij staan. M’n voelsprieten voelen en voelen, waar zijn ze, waar is zij? Hoe verhoud ik me tot mensen, wat is de juiste afstand? Ik zie mezelf afgespiegeld tegen hoe ik ooit was en ik zie verlegenheid, introvertheid, meegaandheid. Ik zie ook somberheid en zorgen en gepieker. Wat ik achterliet is een uitbundig mensenkind, stralend, lachend. Waar is zij? Zit zij nog ergens in mij? Ik voel me even flets als behang, maar ik vecht niet om kleuriger te zijn. De druk in mij is continu daar, ik probeer het te laten zakken met warme voetenbaden, maar mijn hoofd omschrijft ontspanning nu als iets ondraaglijks. Dus blijf ik urenlang mezelf krampachtig verstoppen in mijn telefoon, tot ik loslaat. Dan huil ik zo hard dat ik schrik van m’n eigen geluid. Heb ik bijna het gevoel dat ik verdriet m’n lichaam uit kots. Luister ik naar ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter en voel ik, voor het eerst, ieder woord. Ik vond het al merkwaardig dat ik nooit miste. Dat ik op afstand geplaatst had en daar, na het eerste pijnlijke begin, nooit meer om rouwde. Maar nu heb ik plotselinge huilbuien en is er een somberheid die me niet verlaat. Mijn lichaam wil nabijheid maar krimpt er ook van in elkaar.
Ik zou het liefst ontspannen, maar het voelt zo onveilig. Mijn lichaam houdt krampachtig bijeen en wil nog niet loslaten, laat slechts kortdurende huilbuien glippen.
Dit gaat me vast ergens heenleiden en ik hoop dat er een moment komt van uitblazen en bijkomen. Maar voor nu is alles nog een vage waas met tegenstrijdige berichtgeving. En ik kan niks anders doen dan wachten tot het opklaart.