10 juni 2017

Mensen die mij nog niet zo lang kennen omschrijven mij als rustig. En dat is een bizar gegeven, aangezien ik altijd een heel druk meisje was. Ik werd er regelmatig uitgestuurd omdat ik zo aanwezig was, teveel praatte. Men vroeg mij zelfs wel eens of ik aangeschoten was, terwijl ik geen druppel alcohol op had.
In de speech die mijn mentor gaf op mijn diploma-uitreiking, omschrijft hij mij als ‘ietwat ongedurig, snel afgeleid, gezellig en kletsgraag’. En ja, dat was ik.
Maar was ik dat echt? Ik weet het niet. Ik herinner mij m’n voorkeur om in de omgeving van rustige mensen te zijn. Ik kon dan een klein beetje rust van hen overnemen.
Mijn eigen drukheid kwam toch vaak voort uit iets. Intense verveling, irritatie, onzekerheid, gezien willen worden.
Maar op een gegeven moment kun je dan niet meer zonder. En dat vond ik behoorlijk lastig, want het is namelijk best vermoeiend om altijd zo uitbundig te willen zijn.
Al oefenderwijs lukt het me nu steeds beter. Mijn huisgenoot en vriendin omschrijven me inmiddels al als rustig.
Gisteren voelde ik dat het klopt. Ik liep na een eindexamen zang tussen mijn oud-studiegenoten door. Normaal zou ik enorm zelfbewust zijn, angstig om iets fout te doen. Ik zou gezellige kletspraatjes houden en me vanbinnen rot voelen. Nu liep ik daar gewoon rond als wie ik was. Ik gaf eerlijk antwoord op vragen en kreeg knuffels en steunende woorden terug. Ik voelde me kwetsbaar en sterk tegelijk en bovenal: mij.
Niemand kon me daar kleiner maken of intimideren of pijn doen, want ik was volkomen bij mezelf. Het maakte dat ik na een uur socializen rustig en met een glimlach op mijn gezicht weg kon gaan, zonder al mijn energie verspild te hebben.
Voorheen was ik totaal total loss na zo’n avond. Huilen, me totaal uitgeput en ziek voelen.
Nu was alles prima.
Ik maak op een andere manier contact met mensen, iets waarvan ik niet dacht dat ik het in me had. Maar het feit dat ik toch blijk te kunnen geeft me ongelooflijk veel geruststelling.
Ik vind het nog steeds spannend en het lukt me nog lang niet altijd. Maar het zit wel in me en dat maakt me nieuwsgierig en blij.