21 juni 2017

“Wat een heerlijke borderline-actie weer” zegt de psychiater met pretlichtjes in haar ogen. Volgens mij is ze stiekem gek op ‘mijn soort’, ze geeft me nooit het meer gangbare gevoel van ‘borderliners zijn gevaarlijk’ en ‘een relatie met een borderliner is onmogelijk’. Wel is ze ook streng. “Je laat je nog wel heel erg beïnvloeden door triggers, dat kan echt nog stukken beter, waarschijnlijk voel je je dan een stuk minder heftig de hele tijd.” Ze heeft gelijk. Mijn dagen zien er vaak uit als een potje mijnenveger. Uit het niets poppen allerlei heftige gevoelens op, soms zo intens dat ik als het ware in een ‘gevoelspsychose’ raak. Dit is geen officiële term, maar het geeft wel goed weer hoe het voelt. Je voelt zeer heftige emoties zonder dat daar op dat moment reden toe is en toch geloof je alles en ben je er volledig door in bezit genomen. Dit kan dus anders, ik moet nog scherper gaan uitzoeken welke gevoelens bij oude, bedreigende situaties horen en welke in het nu. Daar ga ik dus maar even voor zitten. Ik puzzel met gebeurtenissen en gevoelens, tot ik een schematische weergave heb, inclusief een kernzin die de grootste pijnpunten samenvatten. Wederom kom ik tot de conclusie dat er in het nu zoveel minder gevaar is dan ik altijd denk. Het documentje op mijn laptop schijnt me rustgevend tegemoet.
De rest van de dag pluk ik de vruchten van mijn gepuzzel. Mijn hoofd geeft zwakke alarmsignaaltjes af, maar ik heb ze in een oogwenk weer weggeredeneerd. Ik wil die borderlinekant van me niet verguizen, maar wat geniet ik van de stilte in mijn hoofd en lichaam. Ik heb met mijn logische redeneringen voor even de stekker uit mijn te fijngevoelig afgestelde alarmsysteem getrokken en wat is dát lekker! Waarschijnlijk moet ik dit nog honderdduizend keer vaker gaan doen voor een permanent effect, maar daar denk ik nog lekker even niet aan.