12 mei 2017

“Het belangr­ijkste verschil: in alle oude ervaringen voelde ik me slechts een schim. Een nie­tig, leeg, zwak omhu­lsel; veel nietiger en kwetsbaarder dan de anderen. Ongelukk­ig, niet-assertief, altijd met anderen blij maken bezig.
Nu voel ik me een mens van vlees en blo­ed, met een karakter en een kern. Niet per se stabiel en nog steeds kwetsbaar. Maar wel een krachtig persoon, die keuzes maakt. Iemand die niet alles helemaal op de ‘standaard mani­er’ doet, maar missc­hien juist daarom wel sterk is. En die zich veel minder aant­rekt van de onzichtb­are norm.” Dit schreef ik vandaag aan mijn psychiater, nadat ik met tranen in mijn ogen had gevoeld dat het zo is.

Ik moest vandaag al mijn oude ervaringen met het podium opschrijven, daar een dikke streep onder zetten en daarna opschrijven hoe de situatie nu is. Als ik oud en nieuw gescheiden had en dan alsnog concludeerde dat er in het nu een grote, concrete bedreiging was, dan moest ik dat vertellen, zei de psychiater. Ze verwachtte alleen niet dat ik iets zou vinden.
Ze had gelijk.

Terwijl ik aan het verleden dacht, vloekte ik en sloeg ik tegen de muur, want pijn! Ogen dicht en voelen en het daarna opschrijven. Kopje onder om daarna weer boven te komen.
Bij het nu voelde ik me echter licht. Er was weinig dreiging te bespeuren.
Zolang ik het oude en nieuwe niet mix, komt het goed.
Het is de kunst om te zien dat het water nu helder is en vertroebeling ontstaat door oude dingen die op de bodem liggen te rotten.

Ik ga het aan, vandaag alweer voor de vijfde dag. “It sounds great, let’s go on a world tour” grapt de dirigent. De sfeer is goed. Iedereen geniet van de muziek, ik ook.

Ik kom achteraf in zo’n typisch vrouwengesprek terecht waarin we op nieuwsgierige wijze naar elkaars lichamen kijken. We porren in elkaars buiken en billen om te kijken hoe dat voelt bij de ander. Op een gegeven moment staan er drie mensen in m’n buik te porren omdat ik blijkbaar goede buikspieren heb. Het kan niet op vandaag. 😉 Ik vind het weer oké, die aanraking. Dit was liefdevol, maar ook al was het dat niet geweest: Je kan nu letterlijk en figuurlijk in me porren; ik blijf wel staan.
En dat is een fantastisch, rijk gevoel.