“Op deze website schrijf ik over wat er door mijn hoofd spookt en door mijn lijf raast. Stil is het daarbinnen niet vaak en al zeker niet mindful. Maar stiekem geniet ik van al die chaos.” – Rivka

Rivka, 24 jaar, werd geboren in Zwolle. Na het afronden van haar atheneum, verhuisde zij naar Utrecht om daar klassieke zang te gaan studeren. Zangeres worden was haar grote droom en het leek in de sterren te staan dat zij dit zou vervolmaken. Echter liep zij tijdens haar studie tegen zware psychische en lichamelijke problemen aan, waardoor zij gedwongen werd haar studie en een carrière in de muziek voorlopig op te geven.

In de periode waarin zij thuis zat, kwam Rivka weer in aanraking met haar tweede grote liefde: schrijven. Ze merkte dat het haar ontzettend hielp om haar ervaringen en gevoelens op die manier te verwerken. Ze zocht naar manieren om zichzelf en haar mentale gezondheid beter te begrijpen.

Ze raakte echter ook nieuwsgierig naar de levens van anderen die soortgelijke worstelingen doormaakten, maar vond maar weinig verhalen en informatie op het internet. Ze leerde wel Anne Koeleman kennen, met wie ze samen besloot om een website op te richten voor en door mensen die te maken hebben met psychische klachten. Ze noemden zichzelf al grappend ‘dsmmeisjes’, aangezien ze beiden te maken hadden met psychiatrische stoornissen uit de DSM-V.

Sindsdien is dsmmeisjes.nl een feit. Met hun site willen ze meer openheid creëren over hoe het nou echt is om te leven met psychische kwetsbaarheid. Ook merkten ze dat veel mensen met psychische problemen zich vaak erg eenzaam voelen en op zoek zijn naar een veilige plek om hun ervaringen te delen. In deze behoefte voorziet de website door middel van een groot bloggedeelte, waar iedereen mee mag schrijven. Daarnaast beschikt de site over een kennisbank met begrijpelijke, voornamelijk wetenschappelijk geënte informatie over psychische gezondheid.

Voor dsmmeisjes.nl schrijft Rivka blogs over haar eigen ervaringen, maar ook onderhoudt zij het contact met schrijvers, stuurt ze de redactie aan, schrijft ze artikelen voor de kennisbank en vervult ze een belangrijke rol op social media. Bovendien verschijnt in oktober 2018 het eerste dsmmeisjesboek ‘Het mens achter de labels’ en bij dit project is Rivka betrokken als redactiecoördinator.

Rivka’s interesse in de mens is door het werken aan deze website zodanig gegroeid, dat ze besloten heeft om vanaf september psychologie te gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Of ze echt psycholoog wil worden weet ze nog niet. Wel hoopt ze de kennis die ze opdoet over de psyche met zich mee te nemen in haar toekomstige werkzaamheden. Het is haar namelijk heel duidelijk geworden dat er nog enorm veel onwetendheid is over psychische stoornissen en de menselijke kwetsbaarheid in het algemeen. Het speelt ongemerkt een enorm grote rol in vele mensenlevens en verdient daarom meer aandacht binnen de gehele maatschappij. Rivka is vastberaden bij te dragen aan een prominent, helder en eerlijk beeld van deze grote groep mensen.

Volg Rivka op:
Instagram | Facebook | Twitter