22 juni 2017

Ik denk dat je mij gelukkig denkt in gedachten. Dat ik in jouw hoofd nog steeds de dingen doe die ik deed, waarvan jij vond dat ze zo goed bij me pasten. Ik denk niet dat je je ooit hebt afgevraagd of dat echt zo was. En als dat niet zo bleek te zijn, of daar dan ruimte voor zou zijn in je hoofd. Ik denk niet dat je weet van mijn donkere nachten en van al mijn gedachten.
In jouw hoofd leef ik nog voort in een leven dat ik al vaarwel heb gezegd.
Parallel aan mijn eigen, echte verhaal, heeft zich in jouw hoofd een heel ander verhaal uitgespind. Een verhaal van vooruitgang en succes. Duidelijk te beredeneren en te beoordelen.
Mijn succesverhaal bestaat uit niet tastbare zaken. Uit durven opgaan in iemand, zonder te vluchten. Tranen durven laten doorklinken in mijn stem als ik met iemand spreek. Op de fiets stappen naar de supermarkt om een prei te halen.
Ik zou je willen vertellen dat ik vanalles heb laten vallen, maar dat ik niet mislukt ben, omdat ik eindelijk weer dingen voel. Ik kan weer huilen om muziek. Ik kan weer die woest kolkende liefde ervoor voelen. Soms laat ik voorzichtig mijn stem klinken onder de douche.
Ik ben soms bang voor de schaduwen van mijn geluk. Soms dan voel ik me ineens gelukkig, heb ik lief. Vind ik mensen mooi, dieren, dingen. De schaduw is daarna doods en kil. Ik wil dat geluk wel vastgrijpen, beethouden, uitmelken, maar het is niet te vangen. Het is niet na te streven. Soms daalt het even op me neer. Ik besta bij de gratie van die momenten. Maar het maakt me ook bang. Hoe meer ik heb, hoe meer ik kan verliezen. Toen alles al leeg was, was er niks meer om kwijt te raken en dat gaf me gek genoeg ook een soort van rust. Soms wil je je vastklampen aan geluk, maar de geluksmomenten kwamen pas weer toen ik alles losliet. Dat klinkt zweverig, maar het is wel waar.
Het is zomer en ik voelde me vandaag zowaar even gelukkig.
En klopt dit beeld dus toch nog met dat beeld van mij in je hoofd. Alleen de weg is zo anders.
Onderschat mij niet, dacht ik gisteren. Ik wil je glimlachend aankijken en deze woorden zeggen. Ik doe misschien op het oog alles op een rare manier, maar onderschat mij maar niet.