Niet lullen maar poetsen

Doorzetten. Volhouden. Niet opgeven. Uitpluizen. Positief denken. Allemaal dingen die als positief worden beschouwd. Als constructief, helpend, dé manier om vooruit te komen. Ook door mij. Want ik ben bij uitstek iemand van het ‘Niet lullen maar poetsen’-model. Is er een probleem? Meteen oplossen. Is er een negatieve emotie? Gelijk de oorzaak achterhalen. Loopt het even niet lekker? Direct kijken wat er anders kan. Deze aanpak heeft me ver gebracht. Want het zorgt ervoor dat ik me red. Dat ik nooit geheel ontspoor, dat het nooit volledig uit de klauwen loopt. Maar het zorgt ook voor veel druk. Want dat grote gevoel van verantwoordelijkheid richting mijn leven genereert faalangst. Als ik me niet blij voel, als het toch niet goed gaat, als het simpelweg allemaal zwart is, dan is dat mijn schuld. Dan moet ík iets veranderen, waardoor het weer beter zal gaan. Dan moet ík anders naar het leven kijken, waardoor ik het positieve weer zie. Zwartheid mag niet bestaan. Daar moet altijd een plan de campagne omheen worden verzonnen, een tintje hoop aan worden gegeven. Maar zwart is ook een kleur. Waarom mag die er niet zijn? Waarom wordt het dwangmatig uit mijn palet geweerd?
Op dit moment voel ik me zwart. Pikzwart. Ik wil niks. Ik vind alles stom. Ik heb intens veel pijn. Alles in mij vindt dat ik het nú moet oplossen. Dat ik iets moet verzinnen waardoor het beter wordt. Dat ik nú de oorzaak moet achterhalen, dingen moet loslaten en veranderen.
Maar dat ga ik nu eens niet doen. Ik doe gewoon even helemaal niets. Het is zwart en hoe lang het zo gaat blijven, weet ik niet. Maar ik doe er een keertje helemaal niets aan. Kijken wat er dan gebeurt.