Je vindt wat je niet zocht

Zwarte katten. Er blijken er velen van te zijn en allemaal lijken ze op elkaar. Ik tref er eentje aan in de vangkooi die ik heb geplaatst, overstuur dat die lekkere makreel die hij rook uiteindelijk leidde tot gevangenschap. Mijn buren vangen er ook eentje. Er loopt een ander zwart exemplaar over de galerij. Een klein zwartje ligt te dutten in het gras.
Ze lijken allemaal op mijn kat, maar ze zijn het niet.
Inmiddels heb ik zo ongeveer gekroeld met alle katten uit de buurt, behalve met de mijne. Die zit sip naar me te miauwen in de bosjes, maar laat zich niet vangen. De frustratie kolkt door me heen en maakt me bijna gek. Ik heb hier geen draagvlak voor in mezelf. De hele dag loop ik rond als een zombie.
De psychiater belt me, gewoon even om me een hart onder de riem te steken. Ik kan alleen maar zuchten en ‘dank je wel’ fluisteren als ze me sterkte wenst. ’s Avonds zoeken we weer. Er klinkt geritsel, we zitten doodstil te luisteren. Vol spanning klik ik de zaklamp aan. Ik zie geen kat, maar een bang egeltje. We vinden niet wat we zochten, maar het is toch onverwachts lief en bijzonder.
Later zie ik Zief wel rondsluipen. We roepen en mauwen wat over en weer, maar ik krijg haar niet te pakken. Met hangende schouders loop ik naar huis. Mijn geduld is op, voor zover ik dat al bezit. Ik ben doodmoe en wil alleen maar eindeloos slapen. Maar ik weet ook dat ik morgen om 6 uur weer buiten zal staan om weer op zoek te gaan, voor de drukte van de andere mensen begint. Ik heb geen geduld, geen energie en zelfs mijn emoties lijken soms verdwenen te zijn, maar ik heb wél doorzettingsvermogen. En daar moet ik nu dan maar even op teren.