Ik ben temperamentvol

In mij schuilt een temperamentvol wezen. Dit is me vaak verteld, maar even vaak heb ik het volledig afgezworen. Ik was de koningin van de beheersing, van de redelijkheid, van de controle en ik was er trots op. Ik zou nooit schreeuwen, slaan, schelden. Ik zou altijd rustig praten, mijn excuses aanbieden, over alles goed nadenken.
Die oerwoede, dat vond ik maar dierlijk. Waarom zou je ten prooi vallen aan je meest primitieve gevoelens? Waarom zou je zo zwak zijn om jezelf niet in de tang te kunnen houden?
Maar langzamerhand kom ik erachter dat het zo niet werkt. Want alles wat ik niet uit, slaat zich vanbinnen op en maakt me letterlijk ziek. Uit zich in angst, pijn, zelfhaat, depressie.
Dus probeer ik soms iets meer te uiten. Ik brul van frustratie, sta te huilen in het openbaar.
Ik voel woede en verdriet, maak het vervolgens niet weg. En dat voelt onwennig, maar gek genoeg ook goed. Want ik merk dat er in het gewoon voelen van mijn emoties, onredelijk of niet, heel veel kracht schuilt. Ik vind er de drang om voor mezelf op te komen, om niet over me heen te laten lopen. Ik vind er de moed om te zeggen wat me dwars zit. Ik vind er de overtuiging dat ik sterk ben, dingen heus aankan.
Ik vind het ook een beetje eng. Want ik voel nu pas hoeveel temperament er schuilgaat achter die emoties. Wat gebeurt er als ik het deksel van dat vat vol woestheid afhaal? Word ik dan zo’n felle vrouw, voor wie de mensen een beetje bang worden? Moet ik het dan weer leren doseren, omdat het te veel wordt?
Ik ben benieuwd waar het heengaat. Misschien markeert 2018 wel het einde van de controlfreak in mij en mijn engelachtige imago. Ik ben benieuwd welk wezen uit de cocon komt gekropen. Hoe gevaarlijk ze precies is, hoeveel vuur ze spuwt. Spannend!