Borderline-koorts

Borderline is voor mij dat ik me het ene moment doodnormaal voel en me het andere moment in een totaal andere belevingswereld bevind. In die wereld vindt men me stom, ben ik teveel en is elke vorm van ruimte die ik inneem een misdaad. Ik zou mezelf het liefst op willen vouwen in een hoekje of opsluiten in een kast. Alles wat ik doe en zeg is fout. Als ik huil is dat fout. Als ik ertegen vecht en dat zichtbaar is, dan is dat fout. Ik voel me als een klein kind dat iets vreselijks stouts heeft gedaan en straf verdient. Tijdens zo’n bui zap ik er soms heel even uit, maar werkelijk alles wat een ander doet of wat ik zelf bedenk kan een trigger zijn om er weer voorover erin te tuimelen.
Het enige wat me helpt op zo’n moment is letterlijk even afstand nemen. Rustig zitten met mijn ogen dicht en de situatie vanuit een helikopterview gadeslaan. Is er echt zoveel gevaar? Heb ik daadwerkelijk iets fout gedaan? Had ik wel iets anders kunnen doen?
Meestal kom ik tot de conclusie dat het eigenlijk gewoon veilig is, altijd met een soort inwendige verbazing. Hoe komt het dat ik in zo’n veilige, huiselijke situatie toch zo totaal in paniek kan raken? Het verbaast me iedere keer weer.
Als ik er eenmaal uit ben, herinner ik me de ‘gevoelspsychose’ nog maar vaag. Af en toe voel ik nog even een waas over mijn gedachten heendalen, die ik met een uiterste krachtinspanning weet weg te duwen.
Borderline. Het is de meest onrealistische dingen voelen, op de meest realistische wijze die er bestaat. Het is jezelf ervan moeten overtuigen dat wat je voelt niet echt is, terwijl het levensecht voelt. Het is jezelf moeten wekken uit een koortsdroom, terwijl je al wakker bent.
Soms daalt de koorts even. Maar let je niet op dan zit je zo weer op 40 graden.