7 augustus 2017

Voor de tweede dag op rij begeef ik me naar de Pride in Amsterdam, waar deze mooie rooie vrouw op de Dam op me staat te wachten. Ik word allerhartelijkst begroet door allerlei homomannen die ik niet ken. Het voelt fijn en lief. Ik krijg een beker bier in mijn handen gedrukt: “Hier, mijn bier is ook van jou, we delen hier alles met elkaar, net als de liefde.” Ik hou van deze sfeer. Je krijgt een arm om je heen, een kus op je wang, een uitroep vol blijdschap over het feit dat je er bent, ook al kennen ze je niet. Iemand zegt je zomaar op straat dat je mooi bent. Als er iemand langs moet krijg je zelden een duw. In plaats daarvan legt diegene voorzichtig een arm op je rug of schouder ten teken dat hij of zij wil passeren. Pride gaat over liefde, acceptatie en verbondenheid en dit is er ook daadwerkelijk.
Uiteindelijk stort ik een beetje in. Ik strompel naar de tram, de spieren in mijn benen zijn zo verkrampt dat ik loop als een dronkelap. Ik ben zo overprikkeld dat ik dissocieer. In de tram is het druk en ik ga in kleermakerszit op de grond zitten met mijn hoofd gebogen. Al snel biedt een meisje me haar plaats aan. Dankbaar ga ik zitten. Ik schaam mij niet meer. Ik voel me even klote en ik heb veel pijn en dit mag best zichtbaar zijn. Het is fijn dat iemand dit ziet en me helpt. Eenmaal thuisgekomen stort ik op de bank. Ik voel me verschrikkelijk maar vrolijk tegelijk. Maak grappen dwars door de pijn en de vermoeidheid in. Het gaat weer over. Ik weet het inmiddels. Ik ga even door een kleine hel, maar hoe meer ik dit volledig toelaat, hoe sneller ik erdoorheen ben. De rest van de avond lig ik tegen mijn meisje aan en voel ik me heel fijn en geborgen. Als de huishomo’s thuiskomen word ik wederom bedolven onder knuffels. Ik laat het me welgevallen, deze vrachtlading aan liefde. Daarna moet ik naar de trein, maar als door een wonder doen mijn benen het weer. Van bijna niet kunnen lopen naar racen op de fiets in een paar uur. Het kan.
Pride 2017 was prachtig en stond in het teken van herstellend vertrouwen in mijzelf en de liefde. Op naar volgend jaar!