6 augustus 2017

Gisteren heb ik een uurtje of zes tussen de mensen gelopen op GayPride, zonder tijdens of erna totaal in te storten of vandaag helemaal kapot te zijn. Het is minstens vijf jaar geleden dat ik zoiets kon. Ik ben nog steeds ontzettend gevoelig voor prikkels. Dat is niet veranderd. Noem het hoogsensitief of introvert. Beide termen hebben mij niet heel erg geholpen. Vooral de term hsp heeft mij altijd het gevoel gegeven dat ik dingen beter kon vermijden ‘omdat ik zo gevoelig ben’. Het maakte me onzeker en gaf me het gevoel dat ik zwak was.
Inmiddels weet ik dat het ontzettend goed is om jezelf te kennen en ook eventuele kwetsbaarheid of gevoeligheden te erkennen. Maar dit betekent niet dat ik dingen hoef te laten, als ik ze echt graag wil.
Op het moment dat ik gisteren naar de Canal Parade vertrok, koos ik heel bewust voor een prikkelvolle middag. Ik zorgde voor een flesje water in mijn tas. Oordopjes met geluidsfilter. Angstmedicatie binnen handbereik. Ik had de fysiotherapeut mijn heup en mijn onderrug laten tapen, zodat ik het vele lopen en staan zou volhouden.
Verder sta ik mijzelf alles toe. Ik mag stil zijn en introvert, of juist uitbundig en energiek, hoe ik me ook maar voel. Ik mag na een halfuur al weggaan, maar ik mag ook de hele middag blijven. Ik mag volledig instorten achteraf, als dat nodig is om bij te komen. Door al deze maatregelen lukt het me. Ik ging erheen en ik hield het vol, omdat het me eindelijk lukt om te accepteren wie ik ben en wat ik nodig heb. En te weten dat dit elke dag weer totaal anders kan zijn. Want soms houd ik het ook niet vol en dan stort ik in. Maar het is ingecalculeerd en dat maakt het een bewuste keuze. Met, of misschien wel ondanks, mijn kwetsbare lichaam en hoofd.