5 oktober 2017

Ik loop door het Julianapark in Utrecht, één van mijn lievelingsparken. Ik kwam er dagelijks toen ik er vlakbij woonde. Ik heb er in de zon gelegen en doorheen gerend met een running coach. Maar ik heb er ook huilend tegen een boom gezeten om 7 uur ‘s ochtends, toen het zo slecht met me ging dat ik niet meer kon slapen.
Alle gevoelens zijn hier de revue gepasseerd, het is een park vol herinneringen. Ik kom er nog steeds graag, maar word wel altijd terug in de tijd gesmeten.
Het is vandaag donderdag en op een of andere manier kan ik mijn draai, net als vorige week, niet helemaal vinden. Ik heb de hele tijd het gevoel alsof ik te weinig doe, terwijl ik precies hetzelfde doe als normaal. Bovendien hoef ik ook nog eens helemaal niks. Ik zit mezelf op de huid in mijn hoofd, voel me een beetje eenzaam. Vraag me weer eens af of ik te weinig doe in mijn leven, onder mijn kunnen presteer. Dat soort dingen.
Terwijl ik juist besef dat het door dit leefritme steeds beter met me gaat. Amper een jaar geleden zat ik nog jankend in dat park en viel het woord ‘opname’ regelmatig in gesprekken met de psychiater en mijn pleegtantes. Soms leek de enige oplossing om in bed te blijven liggen, wat ik dan maar deed. Om er uiteindelijk toch altijd weer uit te komen, voor bijvoorbeeld een rondje park. Want ik moest door en me laten gaan zou me nog dieper doen vallen.
Het leven is sindsdien 180 graden gedraaid. Zo diep ongelukkig als toen voel ik me niet vaak meer. Ik kan duizend keer meer. Ik weet duizend keer meer. De dingen die veranderd zijn zijn niet te tellen.
En toch knaagt er iets vandaag. Wat ik probeer te dempen door te kijken naar wat ik al bereikt heb. Waar ik vandaan kom. De herinneringen in dat park dwarrelend als herfstblaadjes door mijn hoofd.