29 september 2017

Het huis waar ik nu woon, is het vijfde huis sinds ik op kamers ben. Door de huizen heen is er veel veranderd. Ik bedacht dit me net en werd er blij van. Het is soms makkelijk om je te focussen op alle dingen die nog niet gaan zoals je wil, maar daardoor vergeet je soms te kijken naar dingen die echt ontzettend zijn veranderd. Het op kamers wonen hoort daar zeker bij.
In mijn allereerste huis had ik een hele vervelende hospita, die enorm op mijn huid zat. Soms kwam ik ergens bijna te laat, omdat ik gesprekken met hem niet durfde af te kappen. Toen ik uiteindelijk vertrok, kwam zijn ware aard boven en heeft hij me volledig uitgefoeterd. Ik propte zoveel mogelijk spullen in mijn koffer en ben vertrokken naar mijn toenmalige vriend, om niet meer terug te keren tot mijn verhuizing. In het huis hierna was ik voornamelijk enorm bang. Ik zat vaak verstijfd op mijn bureaustoel, te angstig om me te bewegen. Ik liep zo min mogelijk over de gang en als ik het deed, dan sloop ik. Ook probeerde ik zo min mogelijk thuis te zijn en hing ik zo lang mogelijk op school rond. Ik was gek genoeg ontzettend bang om mijn huisgenoten tot last te zijn.
In de huizen hiernaast hield dit stand. Soms sloot ik me op mijn kledingkast omdat dat de enige plek was die veilig voelde en van mij.
Heel langzaam zijn al deze gewoonten eruit gesleten. Ik begon me uit te spreken tegen huisgenoten en merkte dat er eigenlijk altijd lief werd gereageerd. Ik veranderde dingetjes in huis. Ik ging in de woonkamer zitten kletsen.
In mijn huidige huis heb ik mijn kast nog nooit vanbinnen gezien. Ook heb ik mijn kamerdeur bijna altijd open, ook al heb ik muziek opstaan. Ik heb mijn huisgenoot nog nooit hoeven aanspreken op iets vervelends, maar zou er veel minder moeite mee hebben om dat te doen. Ik app mijn onderbuurman als hij zijn muziek te hard heeft staan en ik app mijn bovenbuurvrouw als ik iets wil lenen. Ik klets met mijn huisgenoot en vraag haar zelfs soms om iets voor me te doen als het mij even niet lukt.
Wat een ongelooflijk verschil met een paar jaar geleden. Wat een enorme opluchting om me vrij te durven bewegen in mijn eigen huis.