28 november 2017

Wat is dat toch dat ik elke keer als ik me geliefd voel ogenblikkelijk bang ben. Doodsbang om uit de gratie te vallen. Want ik ben heus niet zo lief als diegene denkt en ik bega zonder twijfel een misstap. Zie je wel, ik ben inderdaad niet zo leuk als je dacht.
Of het gevoel van het moeten verdienen van liefde. Iemand geeft me iets, belt me op, is er voor me. Dat komt dan op een onzichtbaar blocnootje in mijn hoofd te staan. Ik heb ‘schulden’ gemaakt bij diegene. Vroeg of laat moet ik het teruggeven. De ontvangen liefde moet met gelijke munt terugbetaald worden. ‘Liefde is geen koehandel,’ zegt een vriendin van mij vaak. Als het geven en nemen volledig uit balans is voor langere tijd is dat vaak geen goed teken. Maar toch heb je soms ook banden met mensen waarin dat scheef is, maar waar beide partijen daar dan toch geen last van hebben. Vaak is het eerder een dynamisch proces, waarbij de rollen keer op keer omdraaien. Bovendien geef ik vaak onbewust veel meer dan ik zelf doorheb, wordt mij verteld. Ikzelf denk namelijk altijd dat ik pertinent tekort schiet. Als iemand een dagje voor mij zorgt, voelt dat vaak als een onverdiend cadeau. Ik geniet er wel van, maar houd er onbewust rekening mee dat ik daarna weer heel lang lief, makkelijk en braaf moet zijn voor ik weer een ‘cadeautje’ verdien. “Ik dacht altijd dat ik een heel lastig mens was, maar ik kom er steeds meer achter dat dat eigenlijk wel meevalt volgens mij,” mompel ik schuchter tegen de therapeut. “Hè hè,” zucht hij. “Dat werd ook wel tijd.”
Het leven blijkt steeds minder een soort spelletje Twister te zijn, waar je bij een kleine misstap direct af bent. Ik mag zelf bepalen waar ik ga of sta. Of mensen het hier nou mee eens zijn of niet. Als ze het niet eens zijn, betekent het ook niet per se dat ze weggaan. En als ze wél besluiten weg te gaan, is dat niet per definitie mijn schuld.
Het leven is geen tapdans met vooraf bedachte pasjes. Ik bepaal mijn eigen moves.