28 juli 2017

Ik voelde me dagenlang energiek, bijna manisch. Ik had het gevoel dat ik de wereld aankon, ik maakte de ene grap na de ander, mijn gedachten waren helder, net als mijn gevoelens. Ik voelde me onverslaanbaar krachtig. Het enige wat ik merk op zulke dagen is dat ik mij afzet van mijn omgeving. Ik ben blijkbaar onbewust zo hard bezig met mezelf schrap zetten om te blijven staan, dat ik minder goed in staat lijk tot echt, kwetsbaar contact. Ik word gedreven door ratio. Het is lekker, maar toch mis ik dan ook iets.
Gisteren voelde ik me plotseling anders. Ik had het gevoel dat ik weer in mezelf was gekeerd. Ik voelde me introvert en kalm. Moe ook ineens, na dagen stuiteren. En een beetje borderline.
Ik voelde me ineens weer intens verbonden en ik zag de afgelopen jaren als een film in mijn hoofd aan me voorbij trekken. Ik zag mijn eenzame doorzetten. Je houdt maar vol, je staat elke dag weer op, maar soms weet je niet meer waarvoor je nou je best doet. Is er daadwerkelijk licht aan het einde van de tunnel? Word je ooit beloond voor je harde werken? Ik zag de reis en aan het einde ervan zag ik mezelf eindigen in haar armen. Ik voelde eindelijk de waarde van het niet opgeven. Vervolgens voelde ik ineens wat al weken niet leek door te breken. Ik had al het idee dat mijn verwerking een beetje achterbleef. Er kwam zoveel langs, dat ik het me simpelweg niet kon permitteren om het al volledig te verwerken en doorvoelen. Maar nu bepalen mijn lichaam en brein dat het veilig genoeg is om de sluizen weer open te gooien. Golven van pijn slaan over me heen en benemen me de adem. Na elke golf krijg ik heel kort de tijd om naar adem te happen, maar telkens slaat er weer een nieuwe over me heen. Ik huil, ik kreun en ik gil zonder geluid.
Maar ik verdrink niet, want zij houdt me vast. “Like a leaf clings to a tree, oh my darling, cling to me, for we’re creatures of the wind and wild is the wind.” Ik klem me stevig vast en hoe hard de wind ook waait, mij kan helemaal niks gebeuren. Ik heb haar. En ik heb mijzelf.