20 juli 2017

Vandaag is de eerste dag rust na drie dagen overlevingsstand. In die rationele, autonome modus kan ik de wereld aan en is geen zware beslissing te veel. Ik voel me krachtig, stevig geworteld en ik ben niet omver te krijgen. Maar mijn uithoudingsvermogen is hierin ook maar beperkt en vandaag storten mijn lichaam en mijn brein in elkaar. Mijn lijf doet zeer, mijn ledematen zijn zwaar en als ik teveel dingen tegelijk doe of denk breekt het zweet me letterlijk uit. Daarnaast is er iets nieuws bijgekomen wat ik sinds een poosje heb in tijden van stress: ik krijg geen hap door mijn keel en moet mezelf dwingen om te eten.
Ik verlang naar een bubbel van rust waarin ik even niet hoef te denken of te voelen. Maar ik moet nog even door, want morgen staat er nog één belangrijke afspraak op het programma. Ik twijfel of ik erheen zal gaan, maar ik wil ook dat het achter de rug is. Dus zeg ik niet af.
Ik ruim mijn kasten op en mijn kamer om mezelf af te leiden. Ik voel me ronduit klote, maar ik besef ook dat ik me in twee jaar bijna nooit zo ‘stabiel’ klote heb gevoeld. Ik heb mezelf de afgelopen week wel tien keer willen beschadigen, maar ik heb het niet gedaan. Ik ben niet in een kast gekropen toen het teveel werd. Ik ben niet zodanig ingestort dat iemand me moest komen ophalen. Ik heb geen angstaanval gehad. Ik voel allerlei oude gevoelens, gedachten en gewoontes gillen om aandacht, maar ik kan het weerstaan. Ik denk dat ik daar trots op mag zijn en dat ik vooruit ga. Voor nu zou ik alleen het liefst willen dat ik een baby was en dat ik werd gedragen, gevoerd, gewassen en geknuffeld, zonder dat ik ook maar iets zelf hoefde te doen. Tot zover mijn autonomie dus. Ik ben er even klaar mee.