16 september 2017

Misschien ben ik best wel een heel klein beetje trots op mezelf. Ik zeg het maar niet te hard, want mag ik dit wel schaamteloos zeggen? Kan ik zomaar zonder consequenties een heel klein beetje blij met mezelf gaan zitten zijn?
Ja. Ik denk het wel.
Ik onderwerp mezelf al de hele week aan de snelcursus ‘Rivka doet sociaal zonder haar meisje aan haar zij’ en het gaat me vrij goed af. Ik drink koffie, ga naar de film. Ik wandel, ik kook. Ik mail de psychiater, ik bezoek de huisarts. Ik bel mensen als het niet gaat, stuur appjes. Ik blijf open staan en ik sluit mezelf niet af. Ik duw niet weg uit zelfbescherming.
Soms dan word ik wakker en dan wil ik niks liever dan onder de dekens blijven liggen. Dan vind ik het te eng, te zwaar. Dan wil ik mijn ogen sluiten en de dagen wegslapen. Maar ik doe het niet. Want ik wil door. Ik wil leren, ik wil contact maken. Ik wil op de klok kijken en beseffen dat de tijd ineens voorbij is gevlogen omdat het onverwacht zo gezellig was.
Ik wil praten en lachen omdat ik het leuker vind dan sippen. Maar ik wil soms ook zwijgen en mijn ogen neerslaan. Omdat stiltes niet erg zijn. En omdat ik ook gewoon moe ben.
Ik vind het leven best pittig. Mijn lijf reageert met duizelingen en zweet en kippenvel en pijntjes. Maar ik vind het leven niet waardeloos. Beslist niet.
Ik laat niet het achterste van mijn tong zien. Maar ik laat nu precies genoeg van mij zien om mezelf niet te verliezen, maar me wél gesteund en gezien te voelen. En dat is allemaal nieuw. Want ik deed het alleen. Omdat ik niet meer durfde.
Nu doe ik het anders. En ben ik een klein beetje trots op mezelf. Gewoon, omdat ik het eindelijk zo fundamenteel anders durf te doen dan ik gewend was.