12 augustus 2017

Ik merk dat ik me mateloos loop te ergeren aan iets waar ik helemaal geen invloed op heb: het weer. Het feit dat ik hier helemaal niks aan kan veranderen, maakt mijn ergernis alleen maar groter. Ik kan er niks aan doen, dus waarom maak ik me dan zo druk?
Ik vind het soms vervelend om te merken wat een invloed het weer op me kan hebben. Als de zon schijnt, gaan mijn humeur en optimisme vaak met +3 omhoog. Ik begin dus ook ieder jaar een grotere hekel te krijgen aan de winter. Die grijze luchten, de kou, de kale bomen. Waar de herfst vaak nog enige schoonheid in zich heeft in de vorm van prachtige kleuren en een laaghangende zon, is de winter een periode van doffe, saaie ellende voor mij. Ik maak gebruik van een daglichtlamp, maar jeetje, wat voel ik me altijd treurig in het aangezicht van dat felle licht, dat in de verste verte niet op de echte zon lijkt.
Ik herinner me het gelukzalige gevoel bij de eerste stralen van de lentezon al als klein kind. Er hangt dan altijd een speciale geur in de lucht, die maakt dat ik wil huppelen. De eerste keer dat je weer voelt dat de zon warmte afgeeft, maakt dat mijn lichaam eindelijk weer ontdooien kan, lijkt het vaak.
Nu is het zomer. Ik zit binnen, met een trui aan en een capuchon over mijn hoofd. Ik heb het koud. Buiten regent het en is het grijs. Mijn whatsapp is gevuld met foto’s van familieleden die zich bevinden in gebieden waar het over de 30 graden is. Er dobbert iemand op een meer. Er zit iemand op een terras met een biertje.
Ik zit op de bank en ik wens mezelf naar een zonnig oord. Mijn hoofd en mijn lijf zijn moe. Hebben behoefte aan natuur en vrijheid. Tegelijkertijd lees ik over het steeds extremere klimaat. De bosbranden, de hittegolven, de overstromingen. Het aantal klimaatdoden dat in rap tempo zal toenemen. Het weer, het meest oppervlakkige gespreksonderwerp dat er bestaat, is helemaal niet zo oppervlakkig meer. Misschien is het dat wel nooit geweest. Want ik denk dat veel mensen, net als ik, er enorm door worden beïnvloed in hun humeur en het dus eigenlijk een grote rol speelt in vele individuele levens. Uiteindelijk bepaalt het misschien wel het welzijn van een groot deel van de maatschappij.